skip to Main Content

A masszázs élettani hatása

A masszázs fogásaival kiváltott mechanikai ingerek részben közvetlenül, részben pedig közvetett úton (neurohumoralis úton) befolyásolják a sejtek, szövetek működését. A befolyásolás elsősorban lokális (izomtónus, nedvkeringés), de távoli szervekre is tudunk hatni az idegrendszer útján, ez a gyógymasszőr munkájának a lényege.

A masszázst egyre gyakrabban kínálják a standard kezelések mellett számos egészségügyi állapot és helyzet esetén. Ha még soha nem próbálta a masszázst, olvasson tovább, hogy megtudja, milyen előnyei vannak. A legtöbb ember számára a masszázsterápia fontos része a speciális gyógykezelési terveknek, hogy segítse őket visszatérni a napi tevékenységhez. Például a masszázsterápia hasznos műtét vagy ízületi sérülés után is a gyógyulás elősegítésére.

A masszázs megnyugtatja és ellazítja a testet

A svéd vagy lazító luxus masszázs megfelelő mértékű nyomást kínál, néha hővel kombinálva, hogy megnyugtassa a fájó izmokat. Ha az irodában töltött feszült hét miatt feszült a teste, bármelyik masszázsstílus jó módja a kikapcsolódásnak.

A masszázs csökkenti az ízületi fájdalmat

Az ízületi fájdalom gyakori probléma, amelyet a terhes nőktől a sportolókig mindenki tapasztal. A rendszeres masszázs enyhíti ezt a fájdalmat. Valójában sok egészségügyi szakember az ízületi fájdalmakkal küzdő betegeket masszázsterapeutához irányítja.

A masszázs drámaian csökkentheti a szorongást

Sok embernek van valamilyen szorongása, és ez időnként érzelmileg bénító lehet. A szorongás még az ország mentális egészségügyi kiadásainak csaknem egyharmadáért is felelős. A jó hír az, hogy a masszázs felére csökkentheti a szervezet stresszhormon-szintjét, ami enyhíti a szorongás tüneteit.

Helyi hatás:
Az ingerek hatására a szövetekben funkcionális változások jönnek létre. Az irhában a laza kötőszövetben lévő hisztamin, bradikinin aktivizálódik. Hisztamin hatására az erek falát alkotó simaizomrostok ellazulnak, hajszálértágulat, bőrpír keletkezik. Bradikinin felszabadulás az értágító hatásokon kívül a sejtfal áteresztő képességét is megnöveli, ezzel elősegíti az anyagcseretermékek felvételét, valamint a kóros termékek leadását. A gyógymasszőr által átadott mechanikai inger hatására, amelyet a masszázsfogásokkal lehet elérni, javul a vérellátás, ezáltal a szövetek oxigén, tápanyagellátása. A jól kivitelezett fogások hatására javul a nedvkeringés, a fáradtsági termékek kiürülése. -Hisztamin: Értágító hatású szövethormon. A kötőszövetekben különösen a kiserek körül található hízósejtek (mastocyták), tartalmaznak egy olyan enzimet, melynek hatására hisztamin képződik. A sejtek ezt a hisztamint szemcsék (granulumok) formájában raktározzák. Lokális behatásra a mastocyták aktiválódnak, a szemcséket a környezetükbe ürítik. Így felszabadul a hisztamin, melynek hatására az erek simaizmai ellazulnak, az arteriolák a paraecapillaris sphincterek kitágulnak, a kapilláris falának permeabilitása fokozódik, ezáltal fehérjedús folyadék lép a szövet közti térbe. -Bradikinin: Mechanikai behatásra a szövet közti folyadékban található fehérjéből keletkezik. Biológiai hatásai:vasodilatio (értágító)kapilláris fal permeabilitás fokozódása, fájdalomérző receptorok izgalma. A masszázs mechanikai hatására felszabaduló vasoaktiv anyagok egy része bekerül a keringésbe ez távolabbi szervek vasodilatatióját is kiválthatja. Nagyobb területen kialakult értágulat a vérnyomás csökkenésékez, a szív tehermentesítéséhez vezethet.

Távolhatás:
Közvetett úton kialakuló távolhatások reflexes irányítás révén változtatják meg a beidegzések megfelelő szerv funkcióját. A bőr alatt található idegvégződésekből mechanikai hatásra akciós potenciálok indulnak ki, a befolyásolt helytől távolabb vasomotoros reakciót váltanak ki. Ez a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus túlsúlyához vezet pl: csökken a vérnyomás, bradycardia lép fel, a verejtékezés, a nyálelválasztás fokozódik.

Általános hatás:
A gyógymasszőr által kifejtett mechanikai hatásra a szervezetben sokrétű változások jönnek létre. A szervezet egyes életfolyamataira gyakorolt hatások egyszerre (szimultán) következnek be, közben egymásra is hatnak. Fokozódnak a nedvkeringések, vérkeringés nyirokkeringés, az anyagcsere folyamatok gyorsulnak, emelkedik a testhőmérséklet, fokozódik a vizeletkiválasztás, a légzés.

A masszázs hatása a bőrre és a bőr alatti kötőszövetre:
A masszázs hatására a bőrben vérbőség keletkezik, közben emelkedik a bőr hőmérséklete. Értágító hatású kémiai anyagok termelődnek, fokozódik a vérkeringés, ezáltal az anyagcsere. Mechanikai hatásra meggyorsul a szarupikkelyek leválása, így a hám osztódásra képes sejtjei élénkebben szaporodnak. Ennek következtében a hám kicsit megvastagszik, edzettebbé, a külső hatásokkal szemben ellenállóbbá válik. A bőr rugalmasságát, üdeségét biztosító kötőszövet életműködése fokozódik, sejtjei, rostjai megújulnak. A rendszeresen, szakszerűen végzett masszázs eredményeképpen az öregedés folyamatai később, lassabb ütemben következnek be. A masszázzsal a verejtékrendellenességek is kedvezően befolyásolhatók. A test térfogata masszázs hatására mérhetően csökken. A kötőszövetben található kóros anyagcseretermékek felszívódása a mechanikai hatásra meggyorsul. A folyamatos gyógymasszázs kezelés hatására megszűnnek a bőr alatti kötőszövetben lévő feszülések, letapadások.

A masszázs hatása az izomzatra:
A masszázs hatása az izomzatra főként az anyagcsere meggyorsításán alapszik. A bomlástermékek eltávozása megszünteti a fáradtság érzését. Az oxigénnel, tápanyagokkal bőven ellátott izom jól működik, tónusát, erejét idősebb korban is megőrzi, teljesítőképessége nő, az izommunka gyors és kitartó lesz. Fizikai munka vagy sporttevékenység után alkalmazott masszázs megszünteti a fáradtságot. A masszázs kezelés során olyan kapillárisok is bekapcsolódnak a keringésbe amelyek nyugalomban voltak. Rendszeres masszázs után a sportolók teljesítőképessége akár 30%-al is nőhet.

A masszázs hatása a vér-és nyirokkeringésre:
A masszázs mechanikai hatást gyakorol a bőrre, az alatta lévő szövetekre. Ez a vérbőség főleg a mechanikai ingerek idegrendszerre gyakorolt hatásán alapszik. A külső ingerek a végkészülékek, az érző rostok közvetítésével az idegközpontokra hatnak , melyek válaszképpen megindítják a szervezet védekezési, alkalmazkodási folyamatait. Az idegimpulzusok a vérben, szövetekben megjelenő vegyi anyagok hatására kitágulnak az erek. A masszázs gyenge mechanikai ingerei az idegrendszer közvetítésével helyi vérbőséget idéznek elő a szövetekben, melynek eredményeképpen a tápanyagok, a bomlástermékek gyorsabban kicserélődnek, a sejtek életműködése fokozódik, a szövetek megújulnak. A masszázs fogásai mint szivattyú, úgy hatnak az erekre, a nyomás a perifériától a szív felé hajtja a vért. A masszázs a nyirok áramlását is hasonlóan befolyásolja. A felszíni nyirokerek keringését bizonyíthatóan meggyorsítja.

A masszázs hatása az idegrendszerre:
Az ideg mechanikai hatásra ingerelhető, így a masszírozás befolyásolja a felsőbb idegrendszeri központokat. A kezelt területen lévő idegvégződések által felvett ingereket vegetatív érző afferensek a formatio reticularis, a limbikus rendszer központjaiba vezetik, ahonnan ezek az agykéregbe jutnak. Az agykéreg reaktívan befolyásolja az agyi központokat (ezzel magyarázható a masszázs nyugtató elaltató hatása is) A gyógymasszázs reflexhatásának igen nagy jelentősége van, ez képezi az élettani hatások alapját.

Back To Top