skip to Main Content

Mi az a fascia?

Mi az a fascia és miért kell rá odafigyelni, tud-e masszőr, gyógymasszőr, sportmasszőr segíteni?

Van egy sérülése az embernek ami sehogyan sem akar rendbe jönni? Már sok mindent kipróbált pihentetted, nyújtottad és semmi? Sokan elfogadják, hogy ez most már mindig  fájni fog? Nézzünk kicsit a dolgok „mélyére”!

Lehet, hogy a megoldás ott van a bőrünk alatt alig 2mm-rel. Mivel ott van a testet teljes mértékben körülvevő és pókhálószerűen átszövő, (korábban nagyon mellőzött szövet), a fascia. Sűrű kollagén rostok, amelyek behálóznak, átjárják az izmokat, idegeket, csontokat, vérereket, szerveket, elválasztanak és összetartanak. A fascia tartást ad és védi a testet.

De miért nem beszélt erről  idáig senki?

Mert nem igazán tudtunk sokat a fasciáról idáig. Kiterjedt és átfogó réteg, amit még a könyvekben sem nagyon jelöltek és a boncolásoknál is első körben megszabadították tőle a testeket, hogy a „lényeget” láthassák alatta. Úgy gondolták, hogy a fascia csak egy „csomagolás”.

A tudomány fejlődésével azonban ráterelődött a figyelem és rájöttek, hogy a mozgásban, masszázsban is alapvető fontosságú szerepe van és a sérülések nagyon sok formájában ,de még pár évvel ezelőtt sem igazán figyeltek erre. Talán mostanában elkezdett javulni a helyzet.

Mi a fascia pontosan? Minden belső szervet körülveszi, elválasztja őket és engedi mozgáskor az egymás mellett történő akadálymentes elmozdulásukat. Csúszós, erős, nyálkás réteg. Minden izmot körülvesz, így védi őket a túlnyúlástól, szakadástól, mivel feszesebb azoknál. Összeköti a szerveket a bordákkal, a csontokat az izmokkal is egymáshoz kapcsolja. Mozgékonnyá , hajlékonnyá, rugalmassá teszi a testet, ami nélküle egy csontokkal töltött alaktalan tömeg lenne.

Tom Myers az elsők között volt, akik a fasciával komolyabban foglalkozni kezdett és elkezdte vizsgálni, megérteni a mozgásszervi problémák okait. A klasszikus anatómia 600 különböző izomról beszél, szerinte sokkal helyesebb az a kijelentés, hogy egy izom 600 zsebre osztható a fascia hálón. Azt is állítja, hogy az izmok szétválasztásának illúziója a sebészkésektől ered, mert ott a fascia síkok mentén vágnak. Ezt azonban nem engedhetjük, hogy elterelje a figyelmünket a teljes egészről! A fascia egy érzékelő szerv, mely az izmoktól függetlenül is képes reagálni és összehúzódni az őt ért ingerre úgy, hogy nincs szüksége a tudatunk vezérlésére. Ez egy nagy dolog.  Tetszik vagy sem, hat a mozgásra. Fogjuk meg a pulóverünk ujját és húzzuk meg. Láthatjuk, hogy nem csak az a kis rész mozdult meg, amit megfogtunk, hanem az teljes pulóver. Ez talán olyan mint a fascia. Mint ha egy óriási kezeslábas pulóver, ami a fejünk tetejétől a kisujjunk végéig betakar. Nem tudunk úgy hatni rá, hogy csak egy kicsi részt érjünk el belőle. Ha hatást gyakorlunk rá, mindenhova kihatunk a rendszerében. Nem tudunk úgy mozdulni egyetlen testrésszel sem, hogy az ne legyen hatással a teljes fasciahálóra.

Most pedig gondoljunk bele, hogy a pulcsinkat azon a ponton ahol az előbb is, ismét húzzuk, csak ezúttal mondjuk több órán keresztül  vagy mondjuk több ezerszer, mint ahogy a fasciával tesszük például: egy fél órás futásnál. A pulóverünk néhány helyen megnyúlik, és felvesz egy olyan formát, ami nem éppen a kívánatos. Legalábbis nem ugyanúgy néz ki mint annak előtte. A fasciára ez ugyanúgy igaz.
Szerencsére a fascia nem marad úgy, és kiválló öngyógyító tulajdonságai vannak. Egészséges embernél rugalmas, sima, és könnyen csúszik, így  lehetővé teszik, hogy az izmok teljes mozgástartományban és minde irányban mozogjanak, nyúljanak és visszatérhessenek normál állapotukhoz. Azonban ez az eredeti állapot sokszor nem áll fenn. Romlik a rugalmasság, alak, szöveti összetétel. Miért? Mert a mozgáshiány rugalmatlanná teszi, a krónikus stressz hatására tömörödnek azért, hogy védjék az alattuk lévő izmokat.  Állandóan ismétlődő mozgások,a rossz tartás, egy nem megfelelő mozgásmintára késztetik, szoktatják a fasciát. A sérült fascián hegek keletkezhetnek, amely részek szintén alkalmatlanok lesznek a normális mozgásra, így bármely területen is okozhat problémát.

A jó hírem az, hogy a legtöbb probléma visszafordítható megfelelő kezeléssel, amibe beletartozik az SMR henger, a masszázs és a nyújtás, de a megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás is. Tapasztalt masszőr, gyógymasszőr, sportmasszőr tud segíteni az ebből adódó problémákon.

 

Back To Top