skip to Main Content

Manuálterápia

Milyen eredmény célozható meg a manuálterápiás kezelése? Az ülőmunka az új rák! Hangzik a szlogen, mely már-már közhelyként hat, de minden történetnek van valami igazság alapja, ahogy sajnos ennek is. A szakemberek óva intik azokat a pácienseket, akik napi 8-12 órát ülnek íróasztalnál vagy végeznek tartós üléssel járó munkát. Nem csak ezt a
csoportot érinti az egyoldalú terhelésből származó mozgásszervi elváltozás, helytelen testtartás és az ebből fakadó belső szervi panasz.

Egyre romló tendenciát láthatunk manapság háti-, nyaki- és derékfájdalmak terén, egyre szélesebb körben és egyre fiatalabb korban okoz problémát a lakosságnál ez a jelenség. Sajnos nem ritka, hogy ezek az elváltozások nem lokálisan okoznak mozgásszervi problémát. Például nem csak gerincprobléma okozhat nyaki- vagy hátfájás, ilyenkor a terhelésváltozás –logikusan az eredendően fájdalmas részt kímélni próbáljuk – más testtájékon okozhat fájdalmat.

A kezelés célja a reverzibilis támasztó- és mozgatórendszeri akut- és krónikus elváltozások, fájdalmak és degenerációk kezelése, továbbá a tünetek, következmények enyhítése. A terápia alatt a páciens és a terapeutával együttműködve, úgynevezett „mobilizációs fogásokat” végez el, melyek képesek a korlátozott, beszűkült mozgástartományt a normális értékek irányába javítani, lazítani. A mozgásfolyamatokat a terapeuta lassan, a beteg egyéni tempójában és terhelhetősége alapján végzik. Ha a kezelt beteg állapota engedi, a mozgatások lehetnek igen dinamikusak is.

A terápiára jellemző fogások és mozgatások például az izompólya feszültség oldás, lágyrész kezelés, postizometriás relaxáció, masszázs, stb…

Feloldja a bemerevedett, görcsös izomcsoportokat és ízületeket, mellyel a test egészére kihat, javítva ezzel is az általános közérzetet. A kezelés képes helyreállítani az izomegyensúlyt.

Milyen esetekben keressünk fel manuálterapeutát?

Az ilyen tudással rendelkező szakemberek igen széles problémakörben képesek megoldást nyújtani a fájdalommal küszködő betegeknek: váz- és izomrendszerben érzett fájdalom; gerincferdülés; porckorongsérv; ízületi panaszok; különböző sérülések utókezelése; mozgástér beszűkülés; izomfájdalmak; fejfájás/szédülés; végtagzsibbadás, időnként fülzúgás és látási zavarok, stb… Ezek mind kezelhetők manuálterápiaval. És az egészben a legjobb, hogy nem kell a szervezetünket különböző kemikáliákkal terhelni, a krónikus fájdalmakkal küszködő páciensek a folyamatos állapotjavulás eredményeként elhagyhatják a folyamatosan szedett fájdalomcsillapítókat.

A mozgatóidegrendszeri problémák is jó eséllyel orvosolhatóak, melyek szorosan köthetőek a mozgató- és támasztórendszer panaszaihoz.

A manuálterápia elsősorban megelőzésként alkalmazható rendkívül jó hatásfokkal. Érdemes már akkor szakemberhez fordulni, amikor még nincsenek konkrét, jelentős panaszok, de már mi magunk is érezzük, hogy ebből nagyobb probléma is lehet.

Tekintsük át a manuálterápiás módszereket

A manuálterápia egy összefoglaló név azokra az eljárásokra és fogásokra, melynek célja az izomzat, a végtagok és a gerinc rendszerében tapasztalható és visszafordítható problémák orvoslása. Ennek a kezelésnek ősi gyógyító módszerekig nyúlik vissza a gyökere, de teljes mértékig a modern orvoslás ismereteivel ötvözötten alkalmazzák. Két fő támpillére az oszteopátia és a kiropraktika tudománya. Módszertani orientálódása alapján megkülönböztethetünk Barvicsenko-, Bowen-, Dorn-,Maitland,- Mulligan-, maunálterápiát.

A manuálterápiás kezelés legfőbb jellemzői

Minden manuálterápiás kezelés első és elhagyhatatlan része az átfogó vizsgálat és kórelőzmény elemzése, melyből a terapeuta teljes képet kap a páciens állapotáról. A kezelést végző szakember ezeknek az információknak a függvényében dönti el, pontosan mely technikákat fogja alkalmazni.

Bizonyos esetekben a páciens állapota kizárja a kezelés lehetőségét. Ha a betegnek friss operációja volt, vagy nemrégiben balesetet szenvedett, csontrendszeri megbetegedése van (gyulladások, daganatok, csontritkulás), kötőszöveti megbetegedések (Lupus) vagy krónikus szervi megbetegedés áll fenn, nem végezhető manuálterépia.

Mindig és szigorúan az első a beteg biztonsága, így az esetlegesen fennálló kizáró tényezők aktualitásakor a felelősségteljes szakember nem kezdi el a kezelést.

Specifikus laborvizsgálatok, MR, CT, fennálló krónikus és korábban megélt betegségek, operációk, daganatos betegségek ugyancsak fontosak az állapotfelmérésében.

A terapeuta a kezelés alatt saját mechanikus energiájával állítja helyre a mozgató- és tartórendszeri összhangot.

Mindig olyan szakember elvégeztessük a kezelést, aki már nagy tapasztalattal rendelkezik a manuálterápiás módszerek alkalmazásában, megfelelően képzett és nem hiányosak az anatómiai ismeretei.

Ezt a módszert elsősorban ízületi panaszok és gerincproblémák esetén alkalmazzák.

A terápia alatt a páciens főként lazító és nyújtó gyakorlatokat végez a terapeuta pontos irányítása és felügyelete alatt, aki lágyrész-oldási technikákkal, masszázzsal végzi a kezelést, mellyel a bemerevedett, sajgó izmokat és ízületeket célozza meg. A fentieket bővítve kiegészítjük az elérhető eredmények hosszas listáját:

 • fájdalomcsillapítás,
 • ízületek (gerinc, végtagok ízületei) mozgáskorlátozottságának oldása,
 • ízületek funkciójának javulása,
 • izomegyensúly helyreállítása,
 • ízületek statikájának javítása, helyreállítása,
 • közérzet javítása,
 • gerinccel összefüggő nyak-, hát-, derékfájdalom,
 • gerincferdülés korrigálása,
 • gerincproblémákkal összefüggő, végtagokba sugárzó fájdalom, végtagzsibbadás,
 • porckorong rendellenességek, deformitások,
 • csípő-, térd-, bokafájdalom,
 • befagyott váll,
 • váll-, könyök-, kézpanaszok,
 • teniszkönyök,
 • boka-, lábpanaszok,
 • mozgáskorlátozottság,
 • mozgásszervi eredetű fejfájás, szédülés,

A manuálterápiás kezelések része az otthon végzendő gyógytorna gyakorlatokról való egyeztetés, melyet a szakember meg is tanít a páciensnek. Ez rendkívül fontos kiegészítő része az egész módszernek; a masszázs, a trigger pont terápia és a gyógytorna a manuálterápiával ötvözve segítik az izomtónus regenerációját, a problémás izomcsoportok nyújtását, erősítését.

Mulligan manuálterápia

Brian Mulligan új-Zélandi gyógytornász a módszer megalapítója. Fő célja a beszűkült mozgásterjedelmű, fájdalmas ízületek korrekciója. Rendkívül hatékony, fájdalommentes terápia, mellyel hosszú távú eredményt érhetünk el.

A mozgáskorlátozottságban legtöbbször a minimális szerkezeti eltérés a ludas, mely nagyon ritkán tapintható ki és legtöbbször nem látható. A terapeuta fő eszköze a kezelésben a keze, nagy ízületeknél hevederrel segíti mozgatást, így az ízületet a megfelelő pozícióban tudja tartani. Ennél a módszernél is elhagyhatatlan az önterápia, amit a terapeuta tanít meg a betegnek.

Barvincsenko manuálterápia

A Moszkvai Orvostovábbképző Egyetem Hagyományos Orvoslás tanszékének vezetője, az orosz származású professzor, A. Anatolij Barvincsenko alapította.

A módszer fő irányzata a mozgáskorlátozottsággal járó ízületi blokkok és fájdalommal járó izomfeszültségek megszüntetése, oldása. A Semmelweis Egyetem közreműködésével ez a módszer akkreditálásra került hazánkban is. A kezelést a szakember ebben a módszerben is kézzel végzi a lazító mozgásokat, mellyel helyreállítja a gerinc, a medence és a végtagok ízületek statikáját. Itt is ugyanolyan fontos az otthoni gyakorlatok rendszeres végzése.

Back To Top