skip to Main Content

Masszázs fogalma, felosztása

Horváth Tamás masszőr

A masszírozás minden kétséget kizáróan a legrégibb kezelési módok közé tartozik. Ösztönös művelet, melyet őseink is alkalmaztak a testi fájdalmaik megszüntetésére simogató, nyomkodó mozdulatokkal. Az emberiség gyógyító eljárásainak egyik legősibb módja a gyógymasszázs. A gyógymasszázs mechanikai tevékenység, része a mechanoterápiának. A test szöveteinek kézzel történő megdolgozása. A test felületén meghatározott fogásokkal, a fogások meghatározott sorrendjében, kezelési céllal alkalmazott mechanikai inger, melyre a kialakuló válaszreakció a fizikális gyógyhatás. Ezt a módszeres, rendezett, adagolt erejű fogássorozatot csakis képzett masszőr, gyógymasszőr végezheti! A gyógymasszázs mint természetes energiát felhasználó eljárás, a fizioterápia része, ezen belül a mechanoterápia passzív ága, míg az aktív mechanoterápia a gyógytorna.

Fizioterápia (phisiotherapia): az a gyógymód amely a természet energiáit alkalmazza a gyógyításhoz. A fizioterápia gyűjtőnév, ami magába foglalja a természeti energiákkal végzett gyógymódokat, amelyek a következők: elektroterápia , fototerápia , hidroteápia, mechanoterápia, inhaláció, klímaterápia, diéta. A fizioterápiás kezeléseket legtöbb esetben kombinálva alkalmazzák, ezzel a különböző terápiás hatások együttesen fejtik ki jótékony hatásukat. Napjainkban igen nagy jelentősége van a mechanoterápiának. Az egyre szaporodó közlekedési balesetek, a civilizációval együtt járó mozgásszegény életmód, a mozgásszervi betegségeknek az életkor előrehaladásával történő szaporodása magukkal vonják a mozgás, torna, gyógymasszázs iránti igényt. A mozgásszervi panaszok komplex kezelése iránti igény előtérbe helyezte a fizioterápiát. Erre az a magyarázat, hogy a beavatkozások helyileg, a megbetegedett testrészen fejtik ki a hatásukat, mellék- utóhatást nem okoznak, szemben a gyógyszeres kezeléssel, amely többnyire általános hatást fejt ki.

A gyógymasszázs nagyon sokrétű. Alkalmazható egészséges embereken frissítő, kondicionáló céllal, a hiányos testmozgáspótlására, a sportolóknál a sporttevékenység előkészítésére, fokozására, a beteg embereknél gyógyításra. A gyógyításra való alkalmazása a legkülönbözőbb betegségeknél történhet, leggyakrabban azonban a mozgásszervi betegek kezelésénél alkalmazzuk. Ahhoz, hogy egy gyógymasszőr jó eredménnyel, hatásosan , pontosan dolgozzon, széles körű elméleti , gyakorlati képzettséggel kell rendelkeznie. Ismernie kell az egyes betegségek legfontosabb jellemzőit, tudnia kell az alkalmazott fogások milyen hatást váltanak ki a szervezetből. Ezért nem mindegy , hogy milyen masszőrhöz, vagyis jobban mondva gyógymasszőrhöz kerül az ember, mert a két szó között hatalmas különbség van , mivel masszőrnek már az is hívhatja magát aki kb:2 hétvégés tanfolyamon elsajátítja (ha egyáltalán el lehet) a svédmasszázs alapfogásait, a végén pedig kap egy oklevelet. Egy gyógymasszőr képzés alatt viszont komoly elméleti tudásra, köztük: Anatómia, bőrgyógyászat, fizikoterápia, reumatológia, ortopédia, belgyógyászat, traumatológia, neurológia, stb…természetesen nem orvosi, de elég komoly szintre teszünk szert. Ezeket a tárgyakat nekem orvosok tanították. A gyógymasszőrök gyakorlati tanulmányaiba tartozó dolgok: ízületek kimozgatása (passzív gyógytorna), hydro és balneoterápiás kezelések pl: iszappakolás, szénsavfürdő kezelés, tangentor kezelés stb… ezeken kívül a vízből mentés vizsgát is el kell sajátítani. Itt kell hozzátennem, hogy egy gyógymasszőr a képzés végén nem oklevelet hanem OKJ-s bizonyítványt kap. Én mind a két fajta képzésen részt vettem, így mondhatom hatalmas különbség van a két képzés között! Elsőként az oklevélt adó frissítő gyógymasszázs tanfolyamon vettem részt, de én ezt a tudást kevésnek éreztem, ezért kis idővel utána elvégeztem a gyógymasszőri képzést is a ETI-n, ahol ma Magyarországon a legelismertebb gyógymasszőri képzését nyújtják. Ezt a kis kitérőt csak azért tettem mert mint sok más szakma, így a masszőr szakma is nagyon felhígult és nem tudhatjuk, hogy bizonyos „masszőröknél” a masszőr vagy akár a gyógymasszőr szó mit milyen szolgáltatást takar. Ezért fontos tudakozódni egy új masszőr,gyógymasszőr  kiválasztásánál a szakmai képzettségről és hogy milyen szolgáltatásra számíthatunk, nehogy meglepetés érjen!

Masszírozás céljára különböző gépek is alkalmazhatók, azonban a gépi kezelés nem egyenértékű a masszőr kézi fogásaival.

Masszázs felosztása a kezelés célja szerint: -Frissítő, kondícionáló, higiénés masszázs: Egészséges embereken végzett kezelési eljárás. Hatásában, céljában megegyezik a sportmasszázzsal, a vérkeringést fokozza a fáradságérzetet csökkenti. -Sportmasszázs: A teljesítmény fokozására, fáradtság regenerálására, sérülések utáni rehabilitációra alkalmazzák. -Gyógy-,vagy orvosi masszázs: Orvos utasítására, gyógyító céllal történő, kezelés vagy kezelések sorozata melyet egyéb fizioterápiás kezelésekkel kombinálhatnak. Felosztása: helyi terápia svéd masszázs, reflex-zóna masszázs: szegment-, kötőszöveti- és csonthártya masszázs. -Diagnosztikus masszázs: Célja nem a kezelés, hanem a beteg állapotának felmérése. Általában orvosok végzik, de gyakorlott gyógymasszőr, masszőrök is eredményesen alkalmazzák.

Back To Top