skip to Main Content

Hátmasszázs, hát masszírozás

Hátmasszázs Budapest, hát masszírozás a xv. kerületben csendes helyen, kényelmes tiszta környezetben. Nagyon fontos szerepet tölt be testünk egészségében gerincünk. Közérzetünket, hangulatunkat rendkívüli mértékben befolyásolja a gerincoszlop állapota. A legtöbb hátfájás valójában a gerincet körülvevő izmokban felhalmozódott feszültség­ből ered. A hát izmait ért túlzott terhelés könnyedén megfeszíthet egy izomköteget, amely kimozdíthatja a csigolyákat helyükről, ez a ge­rincoszlop deformálódásához vezet. Testünk nem képes hosszú ideig egészsége­sen működni, ha a gerincoszlop csigolyái nincsenek a helyükön. A masszázs során speciális fogásokkal történik a görcsös izmok átdolgozása, kilazítása, melyek segítenek a fájdalmak enyhítésében. A hátmasszázs célja: a hát, nyak a deréktáj izmainak lazítása, illetve ezen testrészek vérellátásának javítása. Az említett test tájak esetében a krónikus fájdalom kialakulásának oka általában a rendszeres ülőmunka. A mindennapi megterhelés, stressz során izmaink görcsössé válnak, melyen egy hátmasszázs is segíthet.

Masszázs után

Gyakran előfordul, hogy egy masszázs után ellazultnak, fáradtnak vagy akár fájdalmasnak érzi a testrészeit. Ennek az az oka, hogy az izmait a masszázsterapeuta megdolgozta. A masszázs után fejfájást vagy hányingert tapasztalhat. Masszázs után úgy is érezheti magát, mint aki végig csinált egy edzést. Ha a masszázsterapeuta túl erősen dolgozik, kérjen enyhébb kezelést. Időnként előfordulhat, hogy egy csomónak tűnő izomnak érzékeny pontja van. Valószínűleg kényelmetlen lesz, amíg a masszázsterapeuta kidolgozza. De ha fájdalmassá válik, szóljon. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a masszázsnak fájnia kell, hogy segítsen. De a masszázsnak nem kell fájdalmasnak lennie ahhoz, hogy hatékony legyen.

Felületes hátizmok
1. Csuklyásizom (musculus trapezius) Széles, lapos, háromszögletű izom, felületes futása miatt jól látható. Ered: A nyakszírt csonttól egészen a XII. hátcsigolya tövisnyúlványáig, teljes hosszban a test középvonalában. Tapad: A felső rostjai lefelé, oldalra húzódva a kulccsont vállcsúcsi egyharmadán, a vállcsúcson. Középső rostjai nagyjából vízszintesen futva érik el a lapockatövist. Az alsó rész rostjai felfelé húzódnak, így érik el a lapockatövis medialis részét.
Az izom működése:
– Rögzített törzs, fej esetében, ha mindkét oldali izom együttesen működik, a lapockákat egymáshoz közelíti, a vállövet pedig hátra, befelé húzza. – Rögzített fej mellett a vállövet felfelé húzzák. – Rögzített vállak mellett a fejet hátrafelé húzzák. – Rögzített lapockák mellett a kétoldali alsó izomrészek a törzaet emelik. (mászás, függeszkedés)
Fejlesztése súlyzóval: mindenfajta emelés vállmagasságig vagy a fej fölé, “vállvonogatás” kézisúlyzóval, szakítások. Fejlesztése súlyzó nélkül: kézilabda, birkózás.

Az izom sérülése:
Sérülése igen gyakori. A felső részeinek tónusfokozódása tarkóba sugárzó fájdalommal járhat. Rándulásai a nyak mozgásait fájdalmassá teszik. Tapintásra gyakran észlelhető a nyakon a vállövi részén fájdalmas izomgyulladás, mely általában a fáradással együtt járó tónusfokozódás következménye.
2. Széles hátizom (musculus latissimus dorsi)
Ered: – a VIII-XII. hátcsigolya tövisnyúlványain – a széles ágyéki pólyán – a négy alsó borda külső felszínén.
Tapad: a felkarcsont kis gumói érdességén (felkar felső, belső hátsó részén)

Működése:
– Ha a törzs rögzített, a felemelt kart, a nagy mellizommal együttműködve nagy erővel lefelé húzza. – Rögzített váll és felemelt kar esetén a törzset függeszti, összehúzódása a törzset emeli.(függeszkedés, mászás)
Fejlesztése súlyzóval: felhúzások vállmagasságig, törzsdöntésben felhúzások mellmagasságig, egykezes kézisúlyzóval váltott karral végzett hátralendítések. Fejlesztése súlyzó nélkül: húzódzkodások állig széles keskeny fogással, kötélmászás, evezés, birkózás. Sérülése: Túlerőltetésekor gyakori az izom eredése körüli fájdalom, érzékenység. A karra függesztett test súlyát is a széles hátizom tartja (a nagy mellizommal együtt), így hegymászóknál gyakori sérülési forma.
3. Kis, nagy rombuszizom (musculus rhomboideus minor et major)
Ered: a kis rombuszizom a VI-VII. nyakcsigolya tövisnyúlványán, a nagy rombuszizom az I-IV. hátcsigolya tövisnyúlványán.
Tapad: a lapocka medialis szélén (belső élén)

Működésük:
– A lapockát a gerinchez rögzítik. – Az elülső fűrészizom antagonistái (ellentétes működésük van vele). A fűrészizommal együtt működve biztosítja a vállízületi árok különböző helyzeteit a vállízületi mozgások számára. Fejlesztésük súlyzóval: felhúzások felrántások vállmagasságig, törzsdöntésben felhúzások mellig, egykezes súlyzóval lendítések hátra, hanyatt fekvésben kétkaros súlyzó előre hátra lendítése. Fejlesztése súlyzó nélkül: húzódzkodások vállig széles, keskeny fogással, kötélmászás, függeszkedés, evezés. Sérülésük: Sérülése esetén gyengül a lapocka emelése,  süllyesztése. Egyoldalú, nem szimmetrikus erősítése gerincferdülést okozhat, lokalizálva a III-VIII. hátcsigolyákra.
4. Lapockaemelő izom( m. levatorscapulae):
A csuklyás izom alatt elhelyezkedő hosszú, vékony izom. Az I-IV. nyakcsigolyák haránt nyúlványain eredés a lapocka felső medialis szögletén tapad. Működését nevében hordozza: a lapockát emelik, a vállvonogatás másik résztvevő izma a csuklyás izom felső része mellett. Nagyon sok myalgiás( stressz ) csomó itt képződik.
5. Hátsó fűrészizmok (m. serratus posterior superior et inferior ):
A mellkas hátulsó falán található két lapos izom. A felső fűrészizom a nyaki IV-VII. ésa háti I-II. csigolyák tövisnyúlványain ered, lefelé húzódva a II-V. bordákon tapad. Az alsó fűrészizom a háti XI-XII.és az ágyéki I-II. csigolyák tövisnyúlványain ered és felfelé húzódva a IX-XII. bordákon tapad. Működésük: gyenge izmok, a felső fűrészizom a bordák emelése révén a belégzésben, az alsó fűrészizom pedig a bordák süllyesztése révén a kilégzésben játszik szerepet.

A végtag masszázs az ismétlődő mozgásból eredő problémákat kezeli

Az irodában dolgozó felnőttek több mint 80%-nak van asztali munkája, és túlnyomó többségük olyan ismétlődő feladatokat végez, amelyek túlzottan igénybe veszik a kezet, csuklót, kart, nyakat és hátat. Bár egy tipikus masszázs segít csökkenteni ezt a fájdalmat is, a végtagmasszázs technikák ténylegesen kezelhetik az izomprobléma kiváltó okát, hogy optimális eredményeket érjenek el.

Ha masszázst szeretne, vegye fel velem a kapcsolatot és kérjen időpontot.

Back To Top