skip to Main Content

Luxus masszázs

A luxus masszázs kezdetét és alapjait a svédmasszázs fogásai adják, a végét pedig a pihentető, relax és kimozgató masszázs. A masszázs hatása a különböző masszázsmódok kombinált alkalmazása következtében jön létre. A masszázs fogások: simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, rezegtetés.

-Simítás (effleurage):
A svéd masszázs bevezetése. Megteremti a kontaktust, továbbá enyhén hyperaemiás hatása miatt előmelegítő szerepe is van. Célja az előkészítés és a diagnosztizálás. Ilyenkor a kezem alatt érezhetővé válnak a duzzanatok és deformitások. A kezelés iránya longitudinális és transzverzális. Erőkifejtés szempontjából felületes és mély simítás. A lassú légzésritmusú , enyhe nyomású simítás, nagy testfelületen alkalmazva általános nyugtató hatású, fokozott ideges feszültséget előnyösen befolyásolja. Fájdalomcsökkentő hatású, mert ez a masszázs, masszírozás  csökkenti a bőr idegvégződéseinek ingerlékenységét. Mechanikus, mivel segíti a szarupikkelyek leválását. Az erősebb nyomással kombinált simítás a bőr alatti kötőszövet sejt közötti terében felhalmozódott folyadékot mozdítja el és annak felszívódását segíti elő. A simítás viszonylag nagy testfelületen végezendő masszázs, melyet a perifériástól a centrális irányba végzek, azaz a vénás vér és nyirok keringésével megegyező irányban. Mivel ez a mozdulatsor a vénás vér és a nyirok pangását szünteti meg, ezért a kezelés után a vérplazma mennyisége nő. Hasonlóan jelentkezik a vizeletmennyiség masszázs utáni növekedése is.
Dörzsölés (friction):
A leggyakrabban alkalmazott masszázsfogás. Ez egy kifejezetten ingerfogás, melynek felületes és mély hatása van. Felületes hatása a szarupikkelyek leválásának elősegítése, tehát mechanikai hatás és a vérbőség keltése,hyperaemia. A mélyebb dörzsölés a bőr alatti kötőszövetre, az izmokra, az izom-ín átmenetre, az inakra és az idegvégződésekre hat. (masszírozás) Ezen fogás hatására az irha hajtű alakú kapillárisai kitágulnak és megnyílnak azok a hajszálerek is, amelyek nyugalmi állapotban nem vesznek részt a keringésben. Ezt hívjuk shunt hatásnak. A hosszabb ideig tartó, gyengédebb dörzsölés csökkenti a helyi érzékenységet, a gyors és erősebb masszázsok  serkentő, ingerlő hatással vannak a központi és a perifériás idegrendszer működésére.
Gyúrás (pétrissage):
A masszázskezelés során elsősorban az izomzatra hatunk, ezért egyik legfontosabb masszázs a gyúrás. Ez a fogás sok gyakorlatot igényel. A fogás az izomzaton kívül hat a bőrre és az alatta lévő kötőszövetre, az izmok eredési és tapadási helyére és az inakra is hatással van. A gyúrásnak szerepe van a diagnosztikában is, mert a fogás közben meg tudom állapítani az izomzat tónusát, a kötőszövetben található csomókat, elváltozásokat és az izom-ín átmenetről is tájékozódást ad. Ezen részhez tartozó fontosabb fogalmak. Gyúrás: mechanikus, tonizáló és értágító fogás. Izomtónus: az izmokra jellemző tulajdonság, egy állandó feszülési állapot. Minden egészséges izomnak nyugalmi állapotban állandó hosszúsága van. Ha az izom hosszúsága csökken, az izomtónus fokozódik. Hipertónus: Az izmok fokozott tónusa, mely a normális határon túlmenő tónusfokozódás. Hipotónus: Az izomzat csökkent tónusa. A gyúrás a csökkent tónusú izmok tonizálására, a fáradt izmok regenerálására, a vérkeringés fokozására, a nyirokkeringés javítására kiválóan alkalmazható fogás.
Ütögetés (tapotement):
Az eddig említett fogásoktól eltérő. Eltérő abban, hogy ritmikus, megszakított fogás. A kezem csak rövid ideig érintkezik a testfelülettel. Ingerfogás, melynek hatására a felületes bőrerek kitágulnak. A rövid ideig tartó ütögetés során a bőrerek összehúzódnak, tónusuk fokozódik, a kapillárisok szűkülnek. A hosszabb ideig tartó ütögetések a bőr és a bőr alatti kötőszövet kapillárisait kitágítják, az érfalak tónusa csökken, a bőr kipirul, felmelegszik. Ütögetés hatására az izomzat regenerációs folyamatai felgyorsulnak.
-Rezegtetés , vibrálás (vibration):
Nyugtató, tónuscsökkentő. Csökkenti az idegek ingerlékenységét az idegkilépési pontokon alkalmazva fájdalomcsökkentő hatást fejt ki. A mellkas vibrációja nyákoldó hatású, mert segíti a hörgőkben gyulladás miatt keletkezett váladék oldását és eltávolítását. A hasnál való alkalmazása fokozza a bélperisztaltikát. Ez a fogás általában fokozza az emésztőnedvek elválasztását és oldódnak a belső szervek simaizom görcsei. Lelki feszültségek oldására is alkalmas lehet.
Intermittáló fogás:
A legenyhébb masszázsfogás, melyet a duzzanatok, pangások felszívódásának elősegítésére alkalmazunk. Törés, ficam, rándulás utókezeléseként vagy amikor a bőr még fájdalmasan húzódik az intermittáló fogást alkalmazom. Szívó-nyomó hatású. A nyirokerek és vénák kiürülését eredményezi.
Kiegészítő masszázs:
Kirázás: Ez a mozgás a vibrációhoz viszonyítva nagyobb amplitudójú.Kimozgatás (passzív oszteokinematikus mobilizáció):Célja:

  • az ízület sértetlenségének megtartása,
  • a mozgáspálya terjedelmének megőrzése (illetve további mozgáspálya beszűkülés megakadályozása),
  • az izmok rugalmasságának megtartása,
  • az ízület és ízület körüli szövetek keringésének javítása,
  • az ízületi porc anyagcseréjének javítása,
  • fájdalom csökkentése,
  • sérülések, sebészeti beavatkozásokat követően a szöveti gyógyulási folyamat elősegítése,
  • az ízületi ingerület érzékelés (propriocepcio) megtartása.

 

Fel a lap elejére