skip to Main Content

A masszázs belső hatásai

A masszázs hatása az emésztőrendszerre. Talán nem a masszázs legelbűvölőbb előnye, de egy fontos – a masszázs emésztőrendszerre gyakorolt ​​hatása – a szervezet méregtelenítését jelenti. Ez visszaköszön a masszázs egyik alapvető előnyéhez és hatásához: a test megtisztításához a méreganyagoktól.

A masszázs egyik fő előnye a salakanyagok eltávolítása a vastagbélből. Ahogy a vért a vénák körül lehet tolni, és a nyirokfolyadékot a test körül, úgy a belek mentén végzett masszázs elősegítheti a salakanyagok eltávolítását

Az óramutató járásával megegyező irányú mozdulatokkal a gyomor körüli nyomás alkalmazása két dolgot tehet:

  1. enyhülést nyújthat a székrekedésben szenvedőknek a salakanyagok eltávolításában,
  2. és fordítva, csillapíthatja a hasmenést.

A második előny a masszázs idegrendszerre gyakorolt ​​nyugtató hatásának köszönhető.

Egy kis tudomány: Fontos megjegyezni, hogy a perisztaltikus hatás az a szorító izommozgás, amely az ételt lefelé viszi a gyomorban és a belekben. Amikor a perisztaltikus hatás felgyorsul, az anyag túl gyorsan mozog a belekben, és hasmenést okozhat. A masszázs megnyugtat és elsimítja a perisztaltikus hatást, így segít enyhíteni az irritált bélrendszert. Ugyanígy a masszázs a menstruáció előtti feszültséget vagy a menstruációs görcsöket is csillapítja néhány egyszerű körkörös mozdulattal.

Ezt gyakran sokan természetes módon megteszik, de ha még nem próbálta, akkor a masszázs során kérhető, kipróbálható masszázs módszer.

Masszázs és a hormonok (az endokrin rendszer) 

A masszázs fő hatása az endokrin rendszerre a stressz enyhítő, oldó hatásai.

Amikor egy személy stresszes, a szervezet számos hormont termel, mint például a kortizol és a vazopresszin. Mivel a masszázs nyugtató hatással van az autonóm idegrendszerre, úgy találták, hogy ez segít szabályozni a hormonális egyensúlyhiányt, és így csökkenti a stresszt.  Meg kell azonban jegyezni, hogy ezt nagyon nehéz pontosan mérni, mivel a masszázs hatással van az endorfinokra is.

Az endorfinok eufória érzetet keltenek és gátolják a fájdalomérzetet, a masszázs pedig gyakran endorfin felszabadulását váltja ki, azonban ennek mértéke személyenként változik. Ez azt jelenti, hogy minden masszázsélmény egyedi az egyén számára, de általában mindig erőteljes hatással lehet a hangulatunk javítására és a stresszszint csökkentésére, bármilyen mértékben is.

Hogyan hat a masszázs a tüdejére és a légzésére (légzőrendszer)

A légzőrendszerre gyakorolt ​​hatás az alkalmazott masszázstechnika típusától függően eltérő lehet. A stimuláló mozdulatok a mellkas masszázs erőteljes hatású lehet. Ez igazán előnyös azok számára, akik valamilyen váladékfelhalmozódási, légzőszervi problémától szenvednek a mellkasban, mivel ezek a stimuláló mozdulatok segítenek a váladék fellazításában és a légutak megnyitásában.

Mindeközben a pihentető hátmasszázs hatással van az idegrendszerre és lelassítja a légzést,  illetve ösztönzi a mély légzést, ami további potenciállal csökkenti a vérnyomást.

A sportmasszázs során mélyebb mozdulatokat alkalmazunk a sportolók mellkasi izmain. Ezeket az izmokat bordaközi izmoknak nevezik, és a bordák között helyezkednek el. A mély nyújtás csökkentheti az izomfeszültséget, és elősegítheti a légzést sporttevékenységek során azáltal, hogy biztosítja a jó mozgástartományt és a tüdő teljes/megfelelő kitágítását.

Hatás a neurológiai rendszerre

Mi az a neurológiai rendszer (vagy idegrendszer)?

Egyszerűen fogalmazva, az idegrendszer foglalkozik az üzenetek gyors továbbításával a test egyik részéből a másikba. A központi idegrendszerből áll, amely az agyból, a gerincvelőből és a perifériás idegrendszerből, valamint az autonóm idegrendszerből áll, amely magában foglalja a szimpatikus és paraszimpatikus rendszert. Az autonóm idegrendszer irányítja az összes olyan testszerkezetet, amelyek felett nincs önkéntes kontrollunk, például a belső szerveket.

A masszázs megnyugtatja és ellazítja a testet

A svéd vagy lazító luxus masszázs megfelelő mértékű nyomást kínál, néha hővel kombinálva, hogy megnyugtassa a fájó izmokat. Ha az irodában töltött feszült hét miatt feszült a teste, bármelyik masszázsstílus jó módja a kikapcsolódásnak.

A masszázs csökkenti az ízületi fájdalmat

Az ízületi fájdalom gyakori probléma, amelyet a terhes nőktől a sportolókig mindenki tapasztal. A rendszeres masszázs enyhíti ezt a fájdalmat. Valójában sok egészségügyi szakember az ízületi fájdalmakkal küzdő betegeket masszázsterapeutához irányítja.

A masszázs drámaian csökkentheti a szorongást

Sok embernek van valamilyen szorongása, és ez időnként érzelmileg bénító lehet. A szorongás még az ország mentális egészségügyi kiadásainak csaknem egyharmadáért is felelős. A jó hír az, hogy a masszázs felére csökkentheti a szervezet stresszhormon-szintjét, ami enyhíti a szorongás tüneteit.

Minimalizálja a hátfájást masszázzsal

A hátfájás az egyik leggyakoribb orvosi panasz, de nem kell fájdalomban élni. Tanulmányok kimutatták, hogy a masszázs 36 százalékkal csökkenti a fájdalomcsillapítók alkalmazását és hatékonyabb, mint a kiropraktika vagy az akupunktúra.

A végtag masszázs az ismétlődő mozgásból eredő problémákat kezeli

Az irodában dolgozó felnőttek több mint 80%-nak van asztali munkája, és túlnyomó többségük olyan ismétlődő feladatokat végez, amelyek túlzottan igénybe veszik a kezet, csuklót, kart, nyakat és hátat. Bár egy tipikus masszázs segít csökkenteni ezt a fájdalmat is, a végtagmasszázs technikák ténylegesen kezelhetik az izomprobléma kiváltó okát, hogy optimális eredményeket érjenek el.

A masszázs elősegíti a rugalmasságot

A legtöbb ember közel sem olyan rugalmas, mint szeretne, és ez gyakran kellemetlen merevséget okoz. Szerencsére a sportmasszázst úgy alakították ki, hogy megkönnyítse a rugalmasság növelését.

Pluszenergia egy masszázzsal

Gyakran érzi magát kimerültnek a munkanapja végére? A svéd masszázsok ellazítanak, de arról is ismertek, hogy energikusabbá teszik a z ügyfelet a nap többi részében.

A masszázs enyhíti az álmatlanságot

A felnőttek egyharmada folyamatos álmatlanságban szenved, így nem meglepő, hogy az emberek folyamatosan keresik az alvásminőségük javításának módjait. Az alvásvizsgálatok nagyon erős kapcsolatot mutattak ki a heti masszázs és a csökkent álmatlanság között. Ez rendkívül fontos, ha figyelembe vesszük az alváshiány okozta számos egészségügyi problémát, beleértve a legyengült immunrendszert és a depresszió nagyobb kockázatát.

Növelje életminőségét masszázzsal

Aki hosszú kórházi kezelés után vesz igénybe masszázst, általában gyorsabb gyógyulásról számolnak be és ez mindenkire igaz. Ez az egyik elsődleges oka annak, hogy aki évente legalább egyszer igénybe vesz masszázst, egészségügyi okokból teszi ezt.

A masszázsok segítik az emésztési problémákat

Mindenki tapasztal alkalmanként emésztési problémát, és egy hasi masszázs segíthet. Függetlenül attól, hogy három napja székrekedése van, vagy krónikus emésztési problémái vannak, a masszázs jó módszer a rendszer megfelelő működésére.

A masszázs leküzdi a stresszt

A krónikus stressz növeli a rák, a szívbetegség, a májproblémák és a tüdőbetegségek kockázatát. Ezenkívül számos balesetért és öngyilkosságért felelős. Más szóval, a stressz szó szerint megöl néhány embert, de nem kell ennyire stresszesnek maradnia. Ehelyett kihasználhatja a masszázsterápia stresszoldó előnyeit.

Erősítse immunrendszerét masszázzsal

Mindenki részesülhet a megerősített immunrendszerből, különösen azok, akik általában évente több kisebb betegséggel küzdenek. Egy kínai tudósokból álló csoport felfedezte, hogy egyetlen 45 perces masszázs megváltoztatja az emberi szervezet immunválaszát. Ezért a hetente vagy kéthetente végzett masszázs nagyszerű módja az immunrendszer erősítésének.

A masszázs legyőzheti a dysmenorrheát.

A fájdalom, amelyet egyes nők menstruációs ciklusuk előtt és alatt tapasztalnak, hatékonyan leküzdhetők masszázzsal. Még jobb az a tény, hogy a tanulmányok közvetlen összefüggést mutattak ki a masszázs és a vízvisszatartás csökkenése, a depresszió és a menstruációs zavarok egyéb tünetei között.

Legyen éberebb egy ülőmasszázzsal

Sok vállalkozás ma már ülőmasszázst kínál alkalmazottainak, és ez egy tudományosan alátámasztott módja annak, hogy az emberek éberebbé váljanak. Az egyszerű, 15 perces ülőmasszázs által kapott lelki feltöltődés sokkal könnyebbé teszi a napi feladatokat, és csökkentheti a balesetek veszélyét.

A masszázs javítja az arc, a fejbőr és a haj egészségét

Egy egyszerű arc- és fejbőrmasszázs nagyon pihentető hatású, emellett a fejbőr, a haj és az arcbőr egészségét is javítja. Egyes tanulmányok még azt is megállapították, hogy az arcmasszázs megállíthatja a bőr megereszkedését és lassíthatja a ráncok képződését.

A masszázs javítja a testtartási stresszt

Az egész napos üléssel kapcsolatos nagy probléma a súlyos nyak- és vállfájdalmak kialakulása. Ezt a testtartási stressz okozza, és hatással lehet a farizmokra és a hát alsó részére is. A masszázsok kezelik ezt a fizikai stresszt, és enyhítik fájdalmas tüneteit.

A masszázs csökkenti a vérnyomást

Ha problémái vannak a magas vérnyomással, akkor mindenképpen jó ötlet a rendszeres masszázs ütemezése. A hektikus életmódot folytató és magas vérnyomású egyéneknek akár heti egyszeri 10 perces ülőmasszázs is jól jöhet.

Növelje vérkeringését masszázzsal

A masszázsok segítik a vérkeringést, és ez az előnyök hosszú listáját kínálja. Például, ha nagyon alacsony a vérnyomása a masszázs egészségesebb bőrt, jobb szervi működést és jobb sejtnövekedést biztosít gyógyszerek nélkül, természetes úton.

A masszázs enyhítheti a fejfájást

Legyen szó bármilyen típusú fejfájástól vagy migréntől, az orvosi kutatások bebizonyították, hogy a rendszeres masszázs segíthet csökkenteni vagy akár megszüntetni ezt a fájdalmas problémát.

Mi történik az idegrendszerünkkel, ha masszázst végzünk?

A masszázsnak jellemzően nyugtató és kiegyensúlyozó hatása van az idegrendszerre. Masszázs alkalmazásakor az idegek és a szenzoros receptorok stimulálódnak, és üzenetek jutnak el az idegpályákon keresztül a gerincvelőn keresztül az agyba. A paraszimpatikus rendszer ezután lelassítja a test aktivitását, például csökkenti a pulzusszámot, csökkenti a vérnyomást és csökkenti a verejték mennyiségét.

Az egyik érv amellett, hogy a masszázst hatékony stresszoldóként használjuk, az a tény, hogy a stressz serkenti a szimpatikus rendszert, ami növeli a pulzusszámot, emeli a vérnyomást és mobilizálja a glükózt. Az ötlet az, hogy nem stimulálhatja egyszerre mindkét választ, vagy legalábbis a masszázs csökkentheti a stressz hatásait.

A masszázs hatékonyságának mérése (különösen a stresszre gyakorolt ​​​​hatékonysága) azonban mindig rendkívül nehéz lesz, mivel minden egyes személynek egyedi élményben lesz része minden masszázs során, és a nyereség az adott napon adott személy gondolkodásmódjától függően változik. Ám a masszázs testre gyakorolt ​​hatásai kivételesek és tagadhatatlanok, és hihetetlenül sok felhasználási területük van mindennapi életünk során.

Ha Ön is szeretne egészségesebben élni, és szeretne egy jó masszázst akkor kérem jelentkezzen be időpontot kérni, és kipróbálni a fenti kedvező élettani hatásokat.

Back To Top