skip to Main Content

Arcmasszázs, fejmasszázs

Az arc, fejmasszázs nem csak kényeztetésre szolgál, hanem rengeteg hasznos hatása is van. Célja a szövetek rugalmasságának, feszességének megtartása, az öregedési tünetek megelőzése, kialakulásának késleltetése, a szervezet frissítése, fáradtság csökkentése, a hajas fejbőr hajszálereinek keringés javítása.
A kozmetikai masszázsfogásokon kívül svéd, frissítő, nyirokmasszázst is lehet alkalmazni, ami a fogyókúrához is nagyon jó kiegészítő.

Előnyei:
Az arc, fej, nyak a hát, a váll izomfájdalmának enyhülése A nyak, vállízületek mozgás növekedése. A feszültség, izomeredetű fejfájás csillapodása. Stressz, idegesség, levertség, enyhe fokú depresszió oldódása. Nagyobb kreativitás, tisztább gondolatok, jobb koncentráció. Nyugalom, kiegyensúlyozottság, jó közérzet. Jobb alvás. Mélyebb, lassabb légzés. Erősebb immunrendszer

Az arcmasszázs hatása a bőrre:

  • Javul a hám ellenálló képessége, elősegíti az elhalt hámsejtek leválását.
  • Felgyorsulnak a kötőszövet élettani folyamatai, fokozódik a rostok, sejtek képződése, lassítja az öregedést.
  • Csökken a miteszer képződés.
  • Mivel a bőr hőmérséklete megemelkedik, ezáltal javítja a tápanyagok felszívódását.
  • Bőr hidratálódik, bársonyos és sima lesz.
  • Rendszeres arcmasszázs megváltoztatja a zsírszövet eloszlását, mennyiségük csökken.

Arcmasszázs hatása az izmokra:

Masszázs hatására javul az izmok oxigén, illetve tápanyagellátása, a bennük felhalmozódó bomlástermékek eltávozása is. Az izomláz által keletkezett tejsav gyorsabban távozik, regenerálódik a fáradt izom, fokozódik a teljesítő képessége. A masszázs csökkenti az idegrendszer feszültségét, nyugtató hatással van rá pl: depressziós, stresszes időszak idején és után.

Fej, arcmasszázs anatómiai alapjai:
A fejmasszázs jó hatással van a keringési rendszerre is. A különböző masszázsfogások segítik az oxigénszegény vér visszaáramlását a szívbe, meggyorsítják az oxigén dús vér eljutását a nyak, a váll a fej felszíni, mélyen fekvő szöveteihez. A megélénkülő artériás keringés lehetővé teszi, hogy több oxigén illetve tápanyag érkezzen a sejtekhez, ami elősegíti a sejtek növekedését, osztódását, megújulását, a szervezet zavartalan működését, a gyógyulást. A vénás vér gyorsabb áramlásával hamarabb távozik a széndioxid, az anyagcsere bomlástermékei.

A fokozódó vérellátás hőt termel, ami elősegíti az általános relaxációt, az olaj vagy krém értékes anyagainak felszívódását a bőrön át. A masszázs a felületes vérerek tágulását eredményezi, mely egészséges színt kölcsönöz a bőrnek. Általános lazító hatása hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez.

A fej, a nyak izmai:
Az izmoknak van eredési, tapadási pontja. Ez utóbbi annak a területnek felel meg, amellyel az izom összeköttetésben áll. Az izmok eredési helye fix pont, a tapadási hely pedig az a pont, amelyre az izom kifejti hatását ,ezáltal elmozdítja. (M. = musculus /izom/; mm. = musculi / izmok)
M. buccinator (trombitás izom): a száj oldalfalát a felső, valamint az alsó fogsorhoz szorítva meggátolja, hogy táplálék maradjon a szájüreg fala, a fogsor között Szerepet játszik a fütyülés, az artikulálás, valamint a rágás során.
M. corrugator supercilii: a szemöldököket mozgatva egymáshoz közelíti azokat.
M. deltoideus (deltaizom): a kart vízszintes helyzetbe emeli.
M. depressor anguli oris: a szájzugot, az alsó ajkat lefelé és kifelé húzza.
M. depressor labii inferioris: összehúzódásával az alsó ajkat lefelé húzza és kifelé fordítja.
M. levator labii superioris alaeque nasi: a felső ajkat és az orrszárnyakat emeli.
M. levator scapulae (lapockaemelő izom): a gerincoszlop nyaki szakaszához, mint fix ponthoz képest mérlegszerű emelő hatást fejt ki a lapockára (vállvonogatás). A lapockához mint fix ponthoz képes a saját oldala felé hajlítja a nyaki gerincet.
M. masseter: az állkapcsot felfelé húzza, a szájat zárja.
M. nasalis – pars alaris: összehúzódásával ráncolja az orrhát, illetve az orrgyök bőrét.
M. nasalis – pars transversa: tágítja az orrnyílásokat.
M. occipitorfontalis – venter frontalis (M. frontalis): a homlok bőrét haránt ráncokba szedi, és emeli a szemöldök ívet.
M. occipitofrontalis – M. occipitalis – venter occipitalis : a hajasfejbőrt hátrafelé húzza.
M. omohyoideus: lefelé húzza a nyelvcsontot, és hátrafelé is hajlítja azt.
M. orbicularis oculi: összehúzódásával zárja a szemrést.
M. orbicularis oris: a szájnyílást körkörösen körülfogja, az ajkakat zárja, illetve csücsöríti.
M. pectoralis major (nagy mellizom): a távolított kart közelíti a törzshöz, előre húzza. A felemelt kart lefelé húzza. A felemelt és rögzített felső végtag mellett (pl. mászáskor) emeli a törzset.
M. scalenus anterior, m. scalenus medius: a gerincoszlop nyaki szakaszához mint fix ponthoz képest emelik az első két bordát. A bordákhoz mint fix ponthoz képest a fejet oldalra hajtják és az arcot az ellentétes oldal felé fordítják.
Mm. splenii: a fejet saját oldala felé fordítja (az arcot fölfelé is). A kétoldali izom egyidejű összehúzódása a fejet hátrafelé hajlítja, nyugalmi helyzetben pedig rögzíti.
M. sternocleidomastoideus – (fejbiccentő izom): A fejet csak akkor hajlítja, biccenti előre a két izom, ha az arc már előre süllyedt.
M. sternohyoideus: lefelé húzza a nyelvcsontot és ezzel a gégét is nyeléskor.
M. temporalis: az állkapcsot felfelé és hátrafelé húzza.
M. trapezius (csuklyás izom): a vállat a fejet mozgatja, közelítve a lapockát a gerincoszlophoz. Függeszkedéskor alsó rostjai a törzset emelik.
Mm.zygomatici – m. zygomaticus major – zygomaticus minor:
Mzygomaticus minor: emeli a felső ajkat.
Platysma (nyaki bőrizom): lefelé húzza a szájzugot az áll bőrét, megfeszíti a nyak bőrét.

Fel a lap elejére