skip to Main Content

Sportmasszázs

Kinek ajánlott a sportmasszázs?

A sportmasszázs egy olyan masszázs, amely egyre sikeresebb az emberek körében. Rengeteg előnye miatt nem csak képzett és hobbi sportolók veszik igénybe, hanem olyanok is, akik nem sportolnak. A rendszeresen alkalmazott sportmasszázs hatására a sportsérüléseket minimalizálhatjuk, mert ezáltal javul az izmok kondíció képessége. A jó sportmasszőr érzékeli a kötött izmokat és szöveteket, amely ha kezelés nélkül marad, sérülések okozója lehet. A masszőrnek a hatásos kezelés érdekében ismernie kell az anatómiát és élettant. A sportmasszázs hatékonyan alkalmazható bizonyos sérülések, izomdeformitások, és egyéb testtartási problémák javítására is. Ezen felül segít a sportsérülések megelőzésében, javítja az izomzat tónusát és teljesítményüket.

A sportmasszázs jótékony hatásai.

A sportmasszázsnak fontos szerepe van a sportolók életvitelében, attól független, hogy sérült-e a sportoló vagy nem. Sok sérülés kezelésében, vagy a jövőbeni sérülések kiküszöbölésében elengedhetetlen. A sportmasszázs nyugtató hatása minimalizálja az izmok görcsösségét, és a feszes izmok által kialakult fájdalmakat is. Lazítja a görcsös, letapadt izomtónust, ezáltal terhelhetőbbé és kevésbé lesznek sérülékenyek, segít kiüríteni a görcsös izmokban felhalmozódott egyéb méreganyagot például a tejsavat. Sérülések utáni gyógyulást felgyorsítja, mozgáshiányos életet élő embereknél a letapadt izmokat fellazítja.

Mikor és kinek nem ajánlott a sportmasszázs?

Habár a masszázs egy ártalmatlan dolognak gondoljuk, mégis egyes embereknek, és egyes időszakokban plusz sérüléseket, vagy esetleg még halált is okozva többet lehet vele ártani, mint használni. Mivel a sportmasszázs az intenzív, mély masszázsfogások által erőteljes behatást gyakorol az egész szervezetre, ezért a következő esetekben nem ajánlott:

Nyílt seb, szakadás, vágás, vagy horzsolások esetén a seb gyógyulását meg kell várni! Ez körülbelül egy-két hét.
Komolyabb izomsérülések esetén, melyek akár tovább véreznek. A masszázs ilyenkor tovább növelheti szövetek károsodását és vérzését, ezáltal meghosszabbodik a gyógyulási idő. A sérülések fajtájától függően negyvennyolc-hetvenkettő óráig nem javasolt a masszázskezelés. Bizonyos sérülések esetében műtétre,és nem pedig masszázsra van szükség. Zúzódások után a masszázs még további károkat okozhat. Csonttörés, esetleg égés vagy fagyás esetén. Csonthártya gyulladás esetében a masszázskezelés plusz káros behatásokat okozhat. A trombózis egy halálos vérrög lehet a vénákban, amely masszás kezelés hatására eljuthat a szívig, ezáltal károsítja azt. Bizonyos bőrgyógyászati megbetegedések Terhesség, főleg veszélyeztetett állapotban, de bizonyos esetekben nem kontraindikált. (Nőgyógyász véleményét ki kell kérni!) érrendszeri megbetegedés vagy vérzékenység menstruáció rákos megbetegedés láz

Sportmasszázs és más masszázsok?

Az alap fogások a sportmasszázsnál is ugyanazok, mint sok masszázsnál,de a masszőr sokkal erősebben és mélyebben végzi a fogásokat. Az intenzív simító, gyúró, ütögető fogások célja leginkább az összenövések és hegesedések lazítása. A sportmasszázs intenzív, erős mozdulatokkal, mélyen stimulálva az izomszöveteket, bizonyos fogásai esetleg túllépik a kellemes érzést,de soha nem lehet olyan fájdalmas, hogy a páciensnek fájdalmai legyenek.

Fel a lap elejére