skip to Main Content

Nyaki fájdalmak masszírozása

Nyak masszázs Budapest. A legtöbb fejfájás valójában a gerincet körülvevő izmokban felhalmozódott feszültség­ből ered. A hát izmait ért túlzott terhelés könnyedén megfeszíthet egy izomköteget, amely kimozdíthatja a csigolyákat helyükről, a ge­rincoszlop deformálódásához vezet. Testünk nem képes hosszú ideig egészsége­sen működni, ha a gerincoszlop csigolyái nincsenek a helyükön.

A nyak masszázsánál speciális fogásokat alkalmazunk a görcsös, feszes izmok átdolgozására, kilazítására. Ezek a mozdulatok segítenek a páciens fájdalmainak csillapításában. A hát masszázs célja, hogy a nyak, a vállöv és a hát lazítása, ugyanakkor ezen testrészek vérkeringésének javítása. Ezen testtájak esetében a krónikus fájdalom kialakulásainak okai leginkább a túlzott ülőmunka. A mindennapos terhelés,igénybevétel és a fokozott stressz során az izmok feszessé válnak, amelyen egy jó masszázskezelés azonnal javíthat.

A fejnek és a nyaknak a masszírozása szinte bárhol és (bármikor) végezhető, nem igényel különösebb előkészületet, csak egy karfa nélküli, lehetőleg alacsony háttámlával rendelkező szék kell hozzá. A fejmasszázsba bele tartozik a vállak és a nyak masszírozása is. Ezek azok a területek, ahol a testben lévő feszültségek, stresszcsomók összegyűlnek. A masszázs különféle simítások, dörzsölések, gyúrások kombinációiból áll, melyek mindegyike másképp hat a testre.

Alapfogások:

Ezek a fogások végezhetőek ujjakkal, tenyérrel, vagy alkarral is, habár a fejmasszázs önmagában is nagyon sokat segít,de érdemes alkalmazni más testrészek masszázsát is.

Dörzsölés: Tenyérgyökkel, ujjal vagy a tenyér külső élével végezhető el a masszázstechnika.

Nyomkodás: Az egész kézzel vagy az alkarral, és az ujjakkal vagy akár a két hüvelykujjunkkal is végezhetjük. A cél a a fájdalmas stresszpontok stimulálása. A nyomkodás lehet gyengébb vagy erősebb is, de az erősebb nyomást óvatosan gyakoroljuk, és ami előtt lassan felengedjük a kezünket, tartsuk azon a ponton a nyomást pár másodpercig.

Ütögetés: A tapotement vagy más néven ütögető „fogás”technika során a külső kézélt használva ütögessük felváltva az adott területe. Nyitott ujjakkal is végezhetjük így lágyabb az érzés.

Gyúrás: Ezt leginkább a húsosabb területeken végezzük a teljes kézfelülettel, vagy csak az ujjal a vállaknál és a nyak hátsó területén.

Nyugtató fogás: A nyugtató fogás sokszor a masszázskezelés elejét vagy végét jelzi. Ez egy úgynevezett kapcsolatteremtő, bevezető, nyugtató technika, amelynek során a masszást végző ember csak ráteszi a kezét a partner fejére, hátára, vállaira, és ebben a helyzetben tartja egy rövid ideig.

Otthoni masszázs menete:

Első lépés

A partner háta mögé állunk, és a hüvelyujjunkat a gerince melletti két oldalára helyezzük egy-egy pontban, körülbelül a lapockák alsó részéhez. A többi ujjunkat megtámasszuk a vállainál. Felfelé irányuló körkörös vagy egyenes mozgással csúsztassuk és közben nyomjuk is a hüvelykujjainkat a gerinc mellett körkörösen a tarkón végighaladva a koponya alsó kezdetéig. Általában háromszor, minden alkalommal kicsit erőteljesebben végezve. Keressük meg azt a hosszanti hátizmot, amely körülbelül 2 centire fut a gerinc mellett végig párhuzamosan. A hüvelykujjainkkal vagy a tenyerünk külső élével,vagy akár ökölbe szorított kézzel, kisebb, körkörös simításokat és dörzsöléseket végzünk a hát közepétől egészen a nyakig. Tegyük mindkét hüvelykujjat a partner lapockájának aljára, toljuk felfelé, a lapockák szélén haladva a lapockacsont megkerülésével egészen a vállcsúcsig, majd ezt is legalább háromszor ismételjük meg.

Második lépés

Álljunk a partner bal oldalára, és helyezzük a bal kezünket a vállára. Tegyük a jobb kezünk mutató és középső ujjának hegyét a partnerünk lapockacsontjának széléhez. Mozgassuk az ujjbegyünket oda-vissza, a lapockák szegélye alá dörzsölve, haladjunk egészen a csont másik oldalára, ahol a karhoz csatlakozik. Ismételjük meg háromszor. Ezek után ugyanígy járjuk körbe a lapocka széleit, a kezeink oldalával is, úgy, hogy a csuklónál kidudorodó csont legyen a lapocka tövénél. Körkörös mozdulatokkal haladjunk előre. A lapocka tetejétől a teljes kezünket használva széles mozdulattal simítsuk végig a teljes felületet egyre nagyobb körkörös mozdulatokkal, míg a teljes felső hát részét át
nem érjük. Ezután ismételjük a másik oldalon is.

Harmadik lépés

Helyezzük mind két kezünket a partner vállaira, és kilégzésével egyidejűleg, saját súlyunkat kihasználva óvatosan nyomjuk lefelé a vállait. Ahogy ellenállást érzünk, engedjük fel. Ezután mindkét kezünkkel ugyan azon oldalon széles, sodró mozdulatokat végezzünk a vállai felső részén. Helyezzük a kezünket a partner nyak tövéhez. A hüvelykujjunkkal körözve masszírozzuk végig a lapockát emelő és mozgató trapéz vagy csuklyás izmok területét. Fogjunk a trapézizom felületéről akkora részeket a hüvelykujjunk és a többi új közé, ami még könnyedén kicsúszik közülük, gyengén vegyük át a másik kezünkkel, majd óvatosan engedjük vissza.

Negyedik lépés

Tegyük a kezünket össze,úgy mintha imádkoznánk, és tegyük a váll egyik oldalára a nyakhoz, majd lassan csúsztatva mozgassuk ellentétes irányba a vállon úgy, hogy közben enyhe nyomást is helyezünk rá mintha fűrészelnénk. Gyorsíthatunk, járjuk végig a vállak vonalait, és térjünk át a hátra is. Ezután folyamatos mozgással haladjunk a gerinc mentén. A másik vállon is ugyanezt elvégezzük. Itt is háromszor ismételjünk.

Ötödik lépés

Helyezkedjünk a partner bal oldalára. Megtámasszuk a partnerünk fejét, helyezzük a bal kezünk középső ujját és hüvelykujját a halánték egy-egy oldalára, gyengéd, de határozott mozdulatokkal meg tudjuk fogni. Tegyük a jobb kezünket a nyakra a koponya tövénél, és nagy fogással jól markoljuk és húzzuk meg a nyaki bőrt és az izmokat. Csúsztassuk alább a kezet, és ismételjük meg ugyanezt a nyak középső, majd a nyak alsó részén. Ismételjük meg háromszor. Még mindig tartsuk a partner fejét a bal kezünkben, majd a jobb hüvelykujjat toljuk fel az izmon, körkörös mozdulatokkal egészen a nyakszirtig. Simítsuk vissza az ujjainkat, majd ismételjünk. Ezután az összes ujjat kihasználva felfelé irányuló körkörös mozdulatokkal haladjunk a nyak mind a két oldalán és a háton. Fokozhatjuk a nyomást, ezeknél a gyakorlatoknál, és itt is ismételjük meg a fogásokat.

Hatodik lépés

A partner bal oldalán állva, támasszuk meg a homlokát. Jobb kezünket a tarkója fölé tegyük a fül magasságába a hajvonalához, majd a 3-4 ujjakkal dörzsöljük a hajas fej bőrét fűrészelő mozdulatokkal. A hajvonaltól kiindulva végig a hátáig haladjunk a fej bal oldalán. Miután megismételtük háromszor, végezzük el a másik oldalon is. Helyezkedjünk a partner háta mögé, kezeinket a fej két oldalára csúsztassuk,és az ujjakkal haladjunk körkörös mozdulatokkal végig a fejen, gyenge nyomással az ujjbegyeinknél. Ezzel a technikával dolgozzuk át a teljes fej területét. Simító mozdulatokkal húzzuk végig ujjainkat a hajas fejbőrön háromszor, majd lassítsuk és így zárjuk le a masszázst.

Az otthoni masszázst mindenki saját felelősségére végezze!

Back To Top