skip to Main Content

Gyógymasszőr

Gyógymasszázsnak tekintjük azokat a masszázsfogásokat, amelyeket kifejezetten a meglévő problémák, betegségek kezelésére dolgoztak ki, de szigorú szabályai vannak. Gyógymasszázst csak szakképzett gyógymasszőr végezhet. A gyógymasszázs fajták a következők:

A masszázsmegnevezésekre kattintva elolvashatja ezeknek a gyógymasszázs féléknek a főbb jellemzőit, és hogy milyen esetekben alkalmazzák őket. Sokan felteszik a kérdést, vajon mi a különbség gyógymasszőr és masszőr között. Egyszer csak gondolunk egyet, hogy masszázsra lenne igényünk, ha nincsen semmi fizikai, testi problémánk, akkor mindegy, hogy masszőr vagy gyógymasszőr kezelését vesszük igénybe. Viszont, ha valami testi, fizikai, mozgásszervi gondunk van, esetleg baleset utáni regenerációra van szükségünk, vagy sportsérülés után vagyunk, akkor mindenféleképpen csakis gyógymasszőr segítségét kérjük. Amennyiben az orvos írja ki a kezelést, minden esetben gyógymasszázst javasol. Az iskolázottságot tekintve a masszőr “suli” egy kis anatómiai beletekintés mellett az alapfogások elméleti és gyakorlati megtanulása után általában végéhez is ér, (én is elvégeztem egy ilyen tanfolyamot a gyógymasszőr sulim: ETI előtt, aminek az időtartama néhány hétvégét vett igénybe). Ez arra elég, hogy frissítő, lazító, kényeztető masszázst, akár családon belül, vagy üzleti célból tudjunk alkalmazni.

A gyógymasszőr szó ennél sokkal többet jelent.: A szakmához kapcsolódó latin kifejezések, anatómiai ismeretek, ezen kívül bőrgyógyászat, reumatológia, traumatológia, belgyógyászat, fizikoterápia, neurológia, ortopédiai alapismereteket is tanulni kell és vizsgázni is belőle. Természetesen a masszázs elmélet is ide tartozik és még egy-két kiegészítő tantárgy. A gyógymasszőri gyakorlati tanagyag körébe nem csak a gyógymasszőr fogások tartoznak, hanem például a fürdőkezelések (víz alatti sugármasszázs, szénsavfürdő), iszapkezelések, stb. ide tartoznak. A gyógymasszőr iskola időtartama mostanság két év. Aki gyógyászati célból masszíroz, az tudja értelmezni az orvos által latinul kiírt kezeléseket és a szükséges masszázst alkalmazza. A jó gyógymasszőr fizikailag, testileg és lelkileg is kiegyensúlyozott állapotban kell, hogy legyen. Egyesek azt gondolják, hogy egyik pillanatról a másikra feláll az íróasztaltól és gyógymasszőr lesz, lehet hogy meg is tanulja a tananyagot, de mikor élesbe elkezd masszírozni, rájön, hogy ide azért nem árt , ha erősek az ízületek, nincsen túlsúly az egész napi állás miatt, és edzett is a teste, hogy bírja masszírozni az erősebb testalkatú embereket is, és a mélymasszázst is kitartóan tudja alkalmazni. Azért azt is ki lehet jelenteni, hogy gyógymasszőr végzettség nélkül is lehet jó masszázst kapni, mert az a masszőr szeret és tud is masszírozni, és az is igaz, hogy gyógymasszőr végzettségű embertől is kaphatunk rossz minőségű nem megfelelő kezelést.

Az ismeretségi körünk ha nem tud ajánlani jó gyógymasszőrt, akkor el kell kezdenünk keresni. Nagyon fontos, hogy lássuk, hogy kihez megyünk, tegyen fel képet magáról. Olvassuk végig, hogy miket ír magáról akár a gyógymasszőri tevékenységéről, esetleg ajánlásai is vannak. Igaz, hogy az évek során sok tapasztalatot lehet szerezni, de egy kezdő , fiatal gyógymasszőr is tud jó munkát végezni, főleg ha szereti a szakmáját. A masszőr szakma egy elhívatottság, szeretni kell az embert és akarni kell segíteni neki, testileg, lelkileg.

Kapcsolódó tartalom: A svéd vagy frissítő masszázs fogásai.

Fel a lap elejére